Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Sperma te vaak gebruikt bij Arnhemse spermabank

Auteur: Harkema, d.d. 26-05-2017

Opnieuw is er een fout bij een spermabank geconstateerd. Het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft van 15 donoren het sperma te vaak gebruikt. Een zaaddonor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar in Arnhem kregen de donoren gemiddeld 36 kinderen. Bij één donor is zelfs 50 nakomelingen ter wereld gekomen.

Bekend in 2014

Al in 2014 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de kliniek hiervoor berispt. Door een vraag van een donor, die graag wilde weten hoeveel kinderen er met zijn zaad waren verwekt. Toen bleek dat de registratie van het aantal kinderen per donor niet in orde was.

Toch heeft de spermabank destijds besloten om de betrokken gezinnen hier niet over te informeren. Dit omdat ze niet alle contactgegevens hadden en om onnodige beschadigingen te voorkomen. Inmiddels is het systeem aangepast en in 2016 bij een controle van het IGZ goedgekeurd.

De zaak komt nu pas naar buiten omdat de donor die de spermabank erop heeft geattendeerd een rechtszaak heeft aangespannen. Dit heeft hij samen met een vrouw die moeder werd van hem gedaan. Ze eisen maatregelen van het ziekenhuis.

GaybyBoom

Wij van GaybyBoom vinden dat er meer rekening gehouden had moeten worden met de impact van de levens van zoveel verschillende mensen. Er is tot op heden nog geen grootschalig onderzoek gedaan naar de impact voor mensen die zijn verwekt middels een zaaddonoren en hierdoor tientallen broers of zussen hebben. Daarom zou het des te belangrijker zijn om de grens van 25 kinderen aan te houden. Ook voor de donoren is het niet fijn om achteraf zoveel meer contactaanvragen te krijgen dan oorspronkelijk was verondersteld. 

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap