Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Nieuwe erfelijkheidstest

Auteur: Harkema, d.d. 14-01-2016

Het UMCG heeft als eerste ziekenhuis binnen Europa een nieuwe erfelijkheidstest ontwikkeld voor 50 ernstige ziektes. De biologische vader en biologische moeder kunnen voor de zwangerschap worden getest of zij drager zijn van één van deze ziektes.

Met deze test wordt gekeken of men drager is van één van deze ziektes. Het gaat hierbij om ziektes die ernstige lichamelijk of verstandelijke handicap veroorzaken wat leidt to veel pijn of vroegtijdig overlijden. Eén op de 600 baby's in Nederland wordt geboren met één van deze ziektes. Na het onderzoek wordt besproken hoe groot de kans is op een erfelijke aandoening en welke keuzemogelijkheden er zijn.

Het UMCG zal ongeveer 500 mensen uitnodigen om zich hierop te laten test. Naar verwachting zal ongeveer 1 op de 5 hierop in gaan. Deze uitnodiging krijgen patiënten van 15 geselecteerde huisartsen. Deze mensen hebben aangegeven dat ze graag een kind zouden willen krijgen. In een vooronderzoek zei 30 procent van de mensen de test te gaan doen. Een kwart zei het niet te zullen doen en de anderen moesten erover nadenken.

Naar verwachting zal bij ongeveer 25 procent van de stellen, dat is 1 op de 150, een verhoogde kans op één van de vijftig onderzochte ziekten hebben. De opties liggen dan bij het afzien van kinderen (met deze partner), een reageerbuisbevruchting of onderzoeken welke embryo de ziekte heeft. Tijdens zwangerschap dan de foetus worden onderzocht, geaborteerd of natuurlijk gewoon geboren laten worden.

Dit onderzoek kan een toekomstige ethische discussie teweegbrengen, gezien de tests in waarschijnlijk ook kan worden uitgebreid naar meerdere ziekten. De vraag is hierbij hoever je moet gaan met ziekten die minder ernstig zijn of zich pas later in het leven uiten.

In ieder geval zal de huidige test van het UMCG een hoop leed kunnen besparen, wat een goed uitgangspunt is.

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap