Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Spermabanken gaven foute informatie over zaaddonoren

Auteur: Harkema, d.d. 04-08-2014

Spermabanken hebben jarenlang fouten gemaakt bij anonieme donaties. Over donorkinderen uit de jaren tachtig en negentig werd vaak verkeerde informatie over de donor verstrekt.

Dat blijkt uit dna-onderzoek door FIOM, dat zich bezighoudt met afstammingsvragen. Zo bleek bij 24 van de 34 onderzochte kinderen die dachten volle broers of zussen te zijn dat ze niet dezelfde donor hebben.

Vrouwen werd bovendien beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Ze zijn echter 'besodemieterd' door de spermabanken, zegt FIOM-projectleider Hans van Hooff maandagavond in Eenvandaag.

De veertigduizend kinderen die tot juni 2004 in Nederland zijn verwekt met zaad van anonieme donoren hebben volgens FIOM geen of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens. FIOM ontwikkelde daarom een databank waarmee donorkinderen hun biologische vader en broers en zussen kunnen opsporen.

Door matches via de databank blijkt eerder verstrekte informatie over de donor 'in vele gevallen' niet te kloppen.

Dna-profiel

Sinds de oprichting van de databank in 2010 hebben 660 mensen een dna-profiel laten maken. Dat leidde tot 67 matches tussen donoren en hun donorkinderen of tussen donorkinderen onderling.

Sinds 2004 kan anoniem doneren niet meer en worden de gegevens van spermadonoren landelijk geregistreerd. Mannen kunnen alleen doneren als ze er geen bezwaar tegen hebben dat hun gegevens worden verstrekt aan hun nakomelingen. FIOM roept donoren van voor die tijd op zich in de databank op te laten nemen, zodat mensen die verkeerde informatie hebben gekregen alsnog hun donor kunnen vinden.

Bron: Novum/NU.nl

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap