Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

adoptie stoppen uit buitenland?

Auteur: Jepma, d.d. 02-11-2016

RSVJ: “Stop adoptie uit het buitenland”

Schokkend nieuws. Nederland moet stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ligt tenminste. Vanuit de Tweede Kamer is hier voornamelijk afwijzend op gereageerd.

Het advies van de RSJ is geschreven in opdracht van het kabinet. Het kabinet had het adviesorgaan gevraagd om onderzoek te doen naar manieren om het adoptieproces te verbeteren.

Als belangrijkste argument noemt de RSJ het recht van kinderen om op te groeien in het land van herkomst. Daarnaast zou door internationale adoptie een “vraaggestuurde markt ontstaan waarbij het belang van het kind niet altijd voorop wordt gezet”. De SVJ meent dat het beter en duurzamer is om te helpen bij de opbouw van kinderbescherming in de buitenlandse landen zelf. Zij benoemen het belang van het kind om op te groeien in hun eigen omgeving, waar het kind de cultuur en taal kent.

Vanuit De Tweede Kamer klinken andere geluiden. Veel politici vinden de argumenten te kort door de bocht. D66, SGP, PvdA en VVD zijn het erover eens dat het belang van het kind voorop moet staan bij adoptie. Toch gaat het stoppen van adoptie van kinderen uit het buitenland D66, VVD en de SGP te ver.

Vera Bergkamp van D66: “Het huidige systeem vertoont mankementen en soms had een kind ook in het land van herkomst een nieuw thuis kunnen krijgen. Dat neemt niet weg dat er kinderen zijn die nergens terecht kunnen en dan moet adoptie vanuit een ander land mogelijk blijven'', aldus Bergkamp.

Keklik Yücel  van de PvdA benadrukt dat “het belangrijk is om dit debat zorgvuldig met elkaar te kunnen voeren”.

Van der Staaij van de SGP laat zich negatief uit over het voorstel om de internationale adoptie te stoppen. ''Dat is toch een beetje de botte bijl door te zeggen: er zijn bepaalde risico’s aan de adoptieprocedure en als we er helemaal mee stoppen zijn we van die risico’s af. Maar dan heb je nog wel kinderen die niet in gezinsverband kunnen opgroeien. Voor hen maak je de mogelijkheid ongedaan om in een ander land te kunnen opgroeien'', volgens Van Der Staaij.

De VVD sluit zich hierbij aan en benadrukt dat het gaat om individuele gevallen. Zo meent Jeroen van Wijngaarden dat “per adoptie goed moet wordt bekeken en beoordeeld wat het beste is voor alle betrokkenen."

De RSVJ heeft voorgesteld om te beginnen met een stop op adoptie uit China, de VS en andere EU-landen. Het is lastig om de adoptieprocedure uit China te controleren. Voor de VS en de EU geldt dat het volgens de Raad niet geloofwaardig is dat de kinderen in het land zelf geen adoptieadres kunnen vinden.

Vorig jaar werden 304 kinderen uit het buitenland geadopteerd, waarvan de meeste uit China en de VS kwamen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhof van Veiligheid en Justitie laat weten waarschijnlijk begin volgend jaar met een reactie te komen op het advies.

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap