Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Wet lesbisch ouderschap

Auteur: Harkema, d.d. 20-11-2013

Vandaag (20 november 2013) is het wetsvoorstel rondom lesbisch ouderschap aangenomen. Ruime meerderhelft van de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven over lesbisch ouderschap. De nieuwe wet zal op 1 april 2014 worden ingevoerd.

Het wetsvoorstel regelt dat de vrouwelijke partner van de moeder – de mee-moeder – juridisch ouder kan worden buiten de rechter om. Naar schatting worden jaarlijks 300 tot 400 kinderen geboren bij lesbische moeders.

Het doel van deze nieuwe wet is om de familierechtelijke betrekkingen van ouders en kinderen in roze gezinnen zo goed mogelijk te regelen.

Op dit moment (dus voor 1 april 2014) is het juridische ouderschap van de mee-moeder alleen mogelijk door rechtelijke tussenkomst. Daarvoor moet je via de rechter een procedure lopen die pas kan worden afgerond na de geboorte van het kind.

Vanaf 1 april 2014 kan de mee-moeder automatisch juridische ouder worden mits je gehuwd bent en er sprake is van een onbekende zaaddonor. Bij bekende donoren (dus de donoren via onze site) is dit helaas niet mogelijk. Bij bekende donoren kan de mee-moeder het kind erkennen. De erkenning is een eenvoudige handeling, die al vóór de geboorte bij de ambtenaar van de burgelijke stand kan worden geregeld. Op het moment van de geboorte van het kind is de mee-moeder juridsche ouder. Is er sprake van een wensvader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de mee-moeder maar de wensvader de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Verder is er toegezegd dat een Staatscommissie familierecht zal worden ingesteld om onderzoek te doen naar draagmoederschap en meeroudergezinnen (co-ouderschap). Dit zijn terugkerende onderwerpen in het maatschappelijke en politieke debat. De Staatscommissie zal binnen twee jaar advies uitbrengen over haar bevindingen.

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap