Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Kinderombudsman en draagmoederschap uit het buitenland

Auteur: Harkema, d.d. 07-04-2018

Op 7 april heeft Nederland 1 een documentaire uitgezonden omtrent buitenlands draagmoederschap.  In Nederland is commerciele draagmoederschap verboden, waardoor veel wensmoeders naar het buitenland uitwijken. Dit zou een commerciele industrie zijn. De wensouders kiezen hiervoor uit wanhoop, maar uiteindelijk zal het kind hier de dupe van worden. Onderin deze blog wordt de documentaire weergegen.

Baby industrie

Deze zogenoemede ´baby industrie´zou een verkapte vorm van mensenhandel zijn. Marc Dullaert, voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights en oud-kinderombudsman maakt zich hier grote zorgen over. Een toenemend aantal stellen met een kinderwens wijkt uit naar het buitenland, maar de overheid zou te weinig doet om dit te voorkomen. Hiermee staat de overheid deze illegale sluiproutes toe en wordt dit dus gedoogd. Volgens Dullaert zou de overheid hier tegen moeten optreden, in samenwerking met andere landen. Een internationale aanpak zou de oplossing zijn.

Staatscommissie herijking ouderschap

Al bijna twee jaar geleden heeft de Staatscommissie herijking ouderschap onderzoek gedaan naar draagmoederschap, waarin de belangen van het kind voorop stonden. Hier werd al opgemerkt dat veel wensouders een draagmoeder in het buitenland zoeken wegens een gebrek aan mogelijkheden in Nederland. De commissie pleit dan ook voor dezelfde eisen aan buitenlandse- en Nederlandse draagmoederschap. Ondanks er duidelijk een nieuwe wetgeving zou moeten komen, heeft minister Sander Dekker onlangs laten weten dat het nog minimaal een jaar duurt voordat nieuwe wetgeving wordt verwacht. Wij van GaybyBoom vinden dit onbegrijpelijk.

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap