Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Zaaddonoren

Sinds juni 2004 is het niet meer mogelijk om anoniem zaad te donoren. Hierdoor is het aantal donoren teruggelopen terwijl de vraag ernaar juist is gestegen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen psychische schade kunnen oplopen door niet te weten wie de biologische vader is. Met deze redenen zijn steeds meer vrouwen via het internet opzoek naar een bekende zaaddonor of wensvader(s).

Steeds meer lesbische stellen en alleenstaande vrouwen vinden het zelf en/of voor hun kind belangrijk de biologische vader te kennen. Bij een bekende zaaddonor kan er ook gekozen worden voor co-ouderschap of een beperkte vaderrol zonder opvoedende rol. Bij co-ouderschap zal het kind zowel bij de moeder(s) als bij de vader(s) kunnen wonen. Dit kan een 50/50 verdeling zijn maar andere verdelingen zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld dat het kind alleen in vakanties en/of weekenden bij de vaders zal wonen. Bij een beperkte vaderrol zonder opvoedende rol heeft het kind vanaf de geboorte contact met de donor, maar het woont er niet. Ook hierin zijn natuurlijk weer verschillende opties; wel of geen regelmatig contact, en belangrijker nog wel of niet erkend door de donor.

Voor homo mannen met een kinderwens is het moeilijk hun kinderwens te realiseren. Draagmoederschap, adoptie en co-ouderschap zijn in principe mogelijkheden om hieraan vorm te geven. Echter, commercieel draagmoederschap is in Nederland bij de wet verboden en het is vaak een kostbare zaak om zelf een kind uit het buitenland te adopteren. Voor Nederlandse homo mannen met een kinderwens is het dan ook een steeds meer voor de hand liggende optie om sperma te donoren aan een lesbisch stel of alleenstaande vrouw. In een co-ouderschapconstructie samen met de moeder(s) van het kind zou de opvoeding dan gedeeld kunnen worden.

De biologische vader heeft niet zoals de biologische moeder automatisch het juridisch ouderschap van het kind. Een man kan het kind wel erkennen, wanneer hij daar toestemming voor heeft van de biologische moeder. De eventuele duomoeder van het kind kan het kind dan niet adopteren. Met een erkenning krijgt de vader het juridisch ouderschap.

In een onderzoek onder een grote groep homo mannen en lesbische vrouwen bleek al in 1997 dat bijna een derde van de respondenten tussen de 24 en 40 jaar een kinderwens had. Het recente onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, wijst uit dat 60% van de vrouwen met een homoseksuele of biseksuele voorkeur en 40% van de mannen met een dergelijke voorkeur een kinderwens heeft. 

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap