Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Soorten zaaddonoren

Onderstaand een toelichting betreft verschillende soorten zaaddonoren. Bij GaybybBoom is er enkel sprake van C-donoren.

C-donoren zijn mannen die hun sperma willen doneren via zelfinseminatie direct aan een lesbisch stel, bam-moeder, of heterokoppel of als bekende donor gaan doneren. De donor kent dus zijn ontvanger(s) en de ontvanger(s) kent/kennen de donor. Wanneer de C-donor doneert wordt er (vrijwel) altijd met een donorcontract gewerkt. Het donorkind kan dan te allen tijde achterhalen wie zijn/haar biologische vader is. Hij/zij hoeft niet, zoals bij B-donoren, te wachten tot de leeftijd van 16 jaar of ouder. Bij C-donoren kan gekozen worden voor co-ouderschap of een beperkte vaderrol zonder opvoedende rol. Bij co-ouderschap zal het kind zowel bij de moeder(s) als bij de vader(s) wonen. Dit kan een 50/50 verdeling zijn maar andere verdelingen zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld dat het kind alleen in vakanties en/of weekenden bij de vaders zal wonen. Bij een beperkte vaderrol zonder opvoedende rol heeft het kind vanaf de geboorte contact met de donor, maar woont er niet. Ook hierin zijn natuurlijk weer verschillende opties; wel of geen regelmatig contact, en belangrijker nog wel of niet erkend door de donor.

B-donoren zijn mannen die hun sperma willen doneren bij een spermabank en voorlopig anoniem willen blijven voor het donorkind dat uit zijn sperma zal ontstaan. Het donorkind heeft later wel de mogelijkheid om te kunnen achterhalen wie zijn biologische vader is (geweest). Het donorkind kan op 12-jarige leeftijd bij Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting al een aantal basisgegevens van zijn/haar donor opvragen. Dat kunnen gegevens zijn als: hoe de donor eruit zag, of de donor getrouwd was, of de donor samenwoonde, hoeveel kinderen de donor zelf al had, wat het karakter van de donor was en welk beroep de donor had. Wanneer het donorkind de leeftijd van 16 jaar of ouder heeft bereikt, krijgt hij/zij de mogelijkheid om zijn/haar biologische vader te kunnen ontmoeten en zo eventueel te leren kennen.

A-donoren zijn mannen die hun sperma willen doneren bij een spermabank en compleet anoniem willen blijven voor het donorkind dat uit zijn sperma zal ontstaan. Het donorkind zal dus later nooit kunnen achterhalen wie zijn biologische vader is (geweest). Sinds juni 2004 is het echter in Nederland verboden om als A-donor te doneren bij een spermabank. Het blijkt namelijk dat kinderen psychische schade kunnen lijden onder het feit dat ze hun biologische vader niet kennen. Na de invoering van deze wet mochten A-donoren niet meer als A-donor doneren. Dit heeft geresulteerd tot een afname van het aantal donoren terwijl de vraag hiernaar juist stijgt. Sperma van A-donoren dat voor juni 2004 is gedoneerd, mag nog wel gebruikt worden na die datum.

 

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap