Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Keuze achternaam

Een kind heeft in beginsel de achternaam van de biologische moeder. Echter is het mogelijk dat een kind de achternaam van de meemoeder krijgt, dit hangt af van de situatie.

Bij vrouwen die getrouwd of geregistreerd partner zijn ten tijde van de geboorte, is automatisch gezamenlijk gezag ontstaan. In die situatie geldt dat de vrouwen gezamenlijk een naamskeuze kunnen uitbrengen bij de Burgerlijke Stand. Dat kan vóór of bij de aangifte van de geboorte gebeuren. Het is raadzaam om dit vóór de geboorte al te regelen, aangezien de biologische moeder vaak niet bij de aangifte van het kind aanwezig kan zijn.

Overigens geldt in het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dat een naamskeuze slechts ten aanzien van het eerste kind kan worden afgelegd. Volgende kinderen waarover de moeders van rechtswege gezamenlijk gezag hebben, zullen dezelfde achternaam krijgen als het oudste kind, ongeacht wie de biologische moeder van de volgende kinderen is.

Voor vrouwen die niet getrouwd of geregistreerd partner zijn, geldt dat zij bij het verzoek tot gezamenlijk gezag en/of tot adoptie ook aan de Rechtbank kunnen verzoeken om de achternaam van het kind te wijzigen. In het geval dat de vrouwen niet getrouwd of geregistreerd partner zijn, zal er dus niet automatisch (van rechtswege) gezamenlijk gezag ontstaan. 

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap