IUI staat voor Intra uteriene inseminatie. Deze inseminaties vinden dan in de baarmoederholte plaats nadat met hormonen de eierstokken zijn gestimuleerd. Deze hormoonbehandeling heeft tot doel om niet één, maar twee tot drie ei blaasjes te laten groeien. De kans op een zwangerschap is daarmee waarschijnlijk groter en tevens de kans op een meerling- zwangerschap is groter.
Voorafgaand aan de procedure wordt de man verzocht sperma in te leveren in het laboratorium waar het wordt gewassen in een speciale oplossing en wordt voorbewerkt voor inseminatie. Dit bewerken neemt enige tijd in beslag. Op een later tijdstip wordt de IUI afgesproken in de polikliniek. De arts of verpleegkundige schuift via een speculum een dun flexibel slangetje in de baarmoeder en brengt vervolgens langzaam het zaad in de baarmoeder. Dit is over het algemeen pijnloos en binnen 5 minuten gebeurd.
Gemiddeld is de kans op zwangerschap 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen ontstaan binnen de eerste 3 behandelingen. Meestal worden er 3 tot 6 behandelingen uitgevoerd. Na 6 behandelingen is ongeveer 25 - 35% zwanger. Is de behandeling niet succesvol gebleken, dan kan uw arts besluiten om de IUI te combineren met andere medicatie of op om over te stappen op andere behandelingen.
Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?